Wyciskarki ogólnie rzecz ujmując są droższe niż sokowirówki. To jeden z głównych powodów, dla których te drugie cieszą się większym zainteresowaniem. Jednak kupno drogiej wyciskarki może być przede wszystkim inwestycją w zdrowie. Dlaczego więc warto dopłacić do wyciskarki?

Dlaczego wyciskarki są droższe od sokowirówek?

Te dwa rodzaje sprzętów choć teoretycznie dają takie same produkty, w rzeczywistości różnią się od siebie i to na wielu płaszczyznach. Największa różnica, jaka jest zauważalna, leży w jakości soków jakie można z nich wytworzyć. Wyciskarka daje soki, które mają o wiele więcej właściwości i drogocennych składników. Sok można spożyć nawet na drugie dzień, jeśli będzie przechowywany w niskiej temperaturze. Soki z sokowirówki muszą być wypite od razu po ich wykonaniu, bowiem dochodzi do rozwarstwienia. Wynika to z faktu, iż podczas produkcji soku dochodzi do utlenienia składników, czyli utraty wielu minerałów.

Wyciskarka działa powoli i osoby niecierpliwe mogą uznać to za duża wadę, a w praktyce to jedna z jej największych zalet. Wolne obroty oznaczają powolne wyciskanie, a nie jak to ma miejsce w sokowirówce, cięcie produktów w wysokiej temperaturze.

Soki z wyciskarki są bardziej esencjonalne, a w dodatku istnieje możliwość wyciskania z takich produktów jak warzywa oraz twarde owoce – wyciskarka nie zawsze sobie z nimi poradzi.

Jakie możliwości daje droższa wyciskarka?

Dołożenie wyższej sumy do sprzętu zazwyczaj oznacza, że jest on wykonany jest z wysokiej jakości produktów, które nie tylko wyróżniają się lepszą jakością, ale dodatkowo objęte są niekiedy nawet kilkuletnią gwarancją. W przypadku wyciskarek mowa tutaj również o większej mocy silnika, która pozwala na dłuższy czas nieustannej pracy.

Jednak tym, na co naprawdę warto zwrócić uwagę są dodatkowe funkcje, które czynią z tego sprzętu urządzenie, które znajdzie zastosowanie w niejednej kuchni. A możliwości są naprawdę imponujące.

Jeśli stawiasz na zdrowe jedzenie, które jest wolne od wszelkiego rodzaju sztucznych dodatków, barwników i ulepszaczy smaku, zdecydowanie powinieneś zwrócić uwagę na wyciskarkę, która może wyciskać różne pasty. Jakie? Zależy od Ciebie. Wykonasz hummus mieląc cieciorkę, tofu wrzucając do urządzenia soję, obiadek dla dzieci mieszając ugotowane warzywa z chudym mięskiem.

Jeśli szukasz urządzenia, które pozwoli Ci na samodzielne tworzenie dodatków do kuchni, wyciskarka może nim być. Odpowiednie końcówki mogą wycisnąć z nasion lnu, dyni, słonecznika czy siemienia lnianego naturalny olej. Mleko domowej roboty uzyskasz najpierw nasączając migdały lub płatki owsiane. Natomiast poprzez zmielenie orzeszków ziemnych to prosty sposób i zaledwie kilka chwil na otrzymanie niezwykle smacznego i zdrowego masła orzechowego.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości przygotuj na drugie danie obiad składający się z otrzymanego z wyciskarki makaronu, popruszonego mieszanką ziół, zmielonych przez to urządzenie, a na deser mus owocowy lub sorbet na orzeźwienie – oczywiście prosto z naszej wielofunkcyjnej maszyny.

Jak widać, droższa wyciskarka to również więcej możliwości jeśli chodzi produkcję zupełnie nowych produktów domowym sposobem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *