Artykuły takie jak kasza, cukier, mąka czy też bułka tarta należy odpowiednio przetrzymywać w kuchennych szafkach. Magazynowanie zapasów w szczelnych pojemnikach ochroni nasze produkty przed wilgocią, szkodnikami i przenikaniem wszelkich zapachów. Sprawdźmy, w jaki sposób przechowywać sypkie artykuły kuchenne, aby jak najdłużej pozostały świeże i zajmowały niedużo miejsca.

Dlaczego po otwarciu nie powinno się pozostawiać produktów sypkich w ich oryginalnych opakowaniach?

Po zakupie i otwarciu paczki z mąką, solą czy cukrem najlepiej od razu przesypać całą zawartość do hermetycznego pojemnika. Pozostawienie produktów w oryginalnych opakowaniach skutkuje bowiem zbieraniem przez nie wilgoci i wchłanianiem wszelkich zapachów. Przez to, czasem już po kilku dniach nie będą się one nadawały do spożycia. Produkty przestaną być sypkie i zbiją się w grudy.

 

Oprócz tego, tak pozostawione zapasy stanowią wabik na rozmaite owady. Przyciągają szkodniki takie jak: mól ziarniak, wołek zbożowy, rozkruszek mączny lub mączniak młynarek. Aby nie dopuścić do zagnieżdżenia się larw i zmarnowaniu się artykułów, należy je odpowiednio przechowywać.

 

Pozostawianie sypkich artykułów w oryginalnych opakowaniach jest niewygodne. Raz otwarta paczka staje się nieporęczna, a jej zawartość rozsypuje się po blacie kuchennym. Warto więc ze względów praktycznych, zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki do przechowywania tego typu produktów.

Jakie pojemniki będą odpowiednie do przechowywania produktów sypkich?

Najbezpieczniej będzie przetrzymywać produkty sypkie w plastikowych lub szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach. Posegregowane w ten sposób artykuły będzie nam łatwiej porządkować w szafce kuchennej. Przezroczyste, hermetyczne pudełka sprawią, że bez problemu odnajdziemy potrzebną nam zawartość. Zawsze można również zamieścić na każdym pojemniku specjalną naklejkę z opisem, co znajduje się w środku i ewentualnie datą ważności produktu. Najlepiej wybierać takie kształty pojemników, aby można je było układać jedne obok drugiego lub jedno na drugim. Zaoszczędzimy dzięki temu sporo miejsca w naszej kuchni.

Jak odstraszyć owady i sprawdzić wilgotność mąki?

Ciekawostką jest fakt, że szkodniki mąki nie lubią zapachu, jaki wydzielają liście laurowe. Aby pozbyć się nieproszonych gości warto więc porozkładać w pobliżu pojemnika z mąką kilka takich liści.

Bowls of gluten free flour (chick peas, rice, buckwheat, amaranth seeds, almond)

Wilgotność mąki najlepiej sprawdzimy przez ściśnięcie próbki mąki w dłoni. Gdy otworzymy dłoń, powinna się rozsypać, jeśli zachowa kształt nadany ręka –  oznacza to, że jest zbyt wilgotna. Pamiętajmy, żeby w miejscu, gdzie przechowujemy przyprawy i artykuły o sypkiej konsystencji było ciemne i suche. Optymalna temperatura przechowywania takich produktów to około 15 stopni.

 

Na co uważać przy zakupie produktów sypkich??

Przede wszystkim na sposób ich przechowywania. Jak wspomnieliśmy, produkty tego typu powinny być przechowywane w suchym miejscu. Często produkty sypkie można znaleźć na półce przy stoiskach, na których jest duże natężenie wilgoci (np. ryby, zamrażarki). Im dalej te produkty się znajdują od tego typu miejsc, tym lepiej. najlepiej zamawiać przez internet. Wtedy ma się pewność, że towar był odpowiednio przechowywany, by klient był jak najbardziej zadowolony z odpowiedniego produktu. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zamawiając do domu klient nie ma możliwość zobaczyć towaru na żywo. Produkty sypane można zamówić np. w sklepie Piotr i Paweł https://www.e-piotripawel.pl/index/asortyment/category/53 , gdzie każdy produkt posiada stosowny opis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *